Zelf ben ik heel snel gestopt met hardlopen tijdens mijn beide zwangerschappen. Hardlopen voelde niet lekker en dus koos ik voor andere vormen van sport die wél goed voelde. Iedere vrouw is anders. Zo ook elke zwangerschap en elk zwanger lichaam. Maar hoe zit het nou met hardlopen tijdens je zwangerschap? Ik dook een aantal bronnen in en vat ze hier samen.
Wel/niet gevaarlijk
Hardlopen is niet gevaarlijk voor je ongeboren baby. Het is belangrijk om te weten dat je kindje in een grote zak water zit die heel comfortabel en veilig is. Als jij hardloopt, zit je kindje daar lekker te schommelen en valt vaak in slaap dus maak je over hem of haar niet te veel zorgen. Let wel goed op je eigen lichaam. Voel je lijf. Hoe reageert je bekkenbodem? Is je hartslag goed? Bij klachten (buikkrampen, bloedverlies, harde buiken, pijn bij schaamstreek, bekkenpijn) kun je beter stoppen met hardlopen en kijken naar een een sport die beter aanvoelt.

Veranderingen in je lijf tijdens je zwangerschap
Was je voor je zwangerschap al een (fanatieke) hardloper of besluit je pas tijdens je zwangerschap te gaan hardlopen? Deze veranderingen in je lijf zijn sowieso goed om vooraf te weten.
Door hormonen (o.a. relaxine) wordt alles in je lijf weker waardoor je belastbaarheid lager wordt. Je bekkenbodem is hierbij extra kwetsbaar. Bij iedere stap, vangen je bekkenbodemspieren al jouw gewicht op (plus dat van je baarmoeder met vruchtwater, placenta en kindje). Door de sprong en landing kun je dit nog met 4 á 5 vermenigvuldigen. Je bekkenbodemspieren worden de hele dag al belast door je groeiende baarmoeder met inhoud en je spieren worden weker en trager door hormonen. Tijdens het hardlopen hoef je hier niet altijd last van te hebben, maar er bestaat wel een kans dat je lijf op lange termijn klachten krijgt die je liever voorkomt. (denk aan incontinentie of een verzakking).
Het hormoon relaxine werkt niet plaatselijk en bevindt zich in je hele lijf. Relaxine zorgt voor instabiliteit in het hele lijf. Hierdoor ontstaat een grotere kans op verzwikken, struikelen of bijvoorbeeld bekkenklachten en is een goede techniek extra belangrijk.

Voordelen van bewegen tijdens je zwangerschap
Of je nou wilt hardlopen of een andere sport wilt beoefenen tijdens je zwangerschap, in beweging zijn als je zwanger bent heeft hele fijne voordelen.
- Je conditie loopt minder snel terug
- Het maakt je fysiek en mentaal sterker
- Vaak herstel je sneller na je bevalling
- Minder zwangerschapskwalen
- Je hebt minder kans op zwangerschapsdiabetes
- Het stimuleert een gezonde groei van de placenta
- Je kans op rugklachten vermindert
- Het helpt je je hoofd leegmaken en zorgt voor een beter humeur
Besluit dus vooral zelf hoe je lekker in beweging blijft tijdens je zwangerschap maar ga jezelf vooral niet pushen om tot het gaatje te gaan.
Ik wil je wel 1 tip meegeven voor als je na je bevalling weer wilt starten met hardlopen. Laat een bekkenbodem specialist een check doen naar de status van je bekken/bekkenbodemspier. Ook al voelt alles normaal, is het fijn om het zeker te weten. Ik deed het niet en ik heb daardoor heel veel klachten gekregen omdat o.a. mijn bekken scheef stond zonder dat ik het wist.
High five,
Marloes